Revisquem junts un poble oblidat

Vine a conèixer Solanell, un poble despoblat
al Pirineu Català, terra de Càtars. Descobreix les avantages de ser soci d’una cooperativa d’habitatge rural

solanell-76585.jpg

una coperativa, un somni fet realitat

Més de 10 anys tornant la vida a Solanell

El projecte Reviure Solanell vol demostrar que ès possible tornar la vida a un poblet que fa quasi mig segle que es va abandonar. Reviure un poble amb habitants i activitats econòmiques cooperativitzades, que generin feina i bon veïnatge amb un funcionament assembleari.


Barrejar les maneres tradicionals de viure de la muntanya amb noves fórmules que ens ofereix el món globalitzat.


Volem que Solanell sigue lloc on es pugui viure en equilibri amb la natura (també amb els Gnoms de Solanell :-) i amb respecte al territori, a la cultura i a les seves gents. Va més enllà de reconstruir unes quantes cases. Es tracta d’assajar un altre manera de fer i de viure .

 
DSC_1561JPG.jpg
 

Cooperativa Reviure Solanell SCCL

 

Objecte i activitats (Art. 2 Estatuts)

L’objecte d’aquesta societat cooperativa és reconstruir i reviure el poble de Solanell des d’una perspectiva col·lectiva i respectuosa amb el medi que l’envolta. En aquest sentit es defineix un poble lliure de tòxics i amb una edificació sostenible i adequada a l'entorn. En les actuacions que desenvolupi la cooperativa sempre prevaldran les solucions més sostenibles socialment, ambiental i econòmica. Per poder assolir aquest objectiu la cooperativa desenvoluparà activitats relacionades amb:

 1. El desenvolupament d’activitats que potenciïn el coneixement i l’interès pel nucli.

 2. La reconstrucció dels habitatges i altres espais que integraven el Solanell per tal de que es puguin tornar a convertir en habitatges i puguin acollir activitats productives, artístiques i de serveis.

 3. La generació de serveis i activitats al Solanell que permetin recuperar-ne les tradicions, atraure gent i generar activitat econòmica que ajudi a què el poble recuperi el seu equilibri entre residència i treball.

 4. El desenvolupament d’activitats agrícoles i ramaderes que recuperin els espais productius històrics i generin nova ocupació al municipi.

 5. L’administració, manteniment i millora dels habitatges i espais recuperats, les activitats productives i dels serveis que es generin.

 6. L’atracció, potenciació i difusió d’activitats artístiques i científiques que es puguin establir de manera temporal o permanent al Solanell.

 7. La generació de projectes innovadors en els camps de la construcció, l’agricultura i la ramaderia, el turisme, les energies, i tots aquells relacionats amb la revitalització del Solanell.

 8. La prestació de serveis i l’execució d’operacions per tal d’aconseguir la millora econòmica a través de la difusió i programació conjunta i la millora tècnica i ecològica de les explotacions i activitats professionals de llurs socis..

 
 
REVIURE SOLANELL SCCL
DSCF0156.JPG
 
logo-gall-negre.jpg
 
 

A SOLANELL, HI FEM QUE PASSIN COSES

Tallers, cursos, concerts, retirs…

Els primers habitatges i espais reconstruïts de #Solanell els hem convertit en el Refugi del Gall Negre gestionat per un grup de voluntariat de la nostra Cooperativa que anomenem CoVeïnes. El refugi ha albergat els primers cursos per a emprenedors i transición professional de Pandorahub, entitat col·laboradora dedicada a la reactivació rural mijtançat el treball en remot, l’emprenedoria i l’habitatge col·laboratiu. En aquest refugi de 14 places a més de pernoctar amb dret a cuina podràs  organitzar les teves trobades de grup, cursos, Senderisme, BTT, jornades gastronòmiques , concerts, ball i qualsevol altre esdeveniment que se t’acudeixi.

 
IMG_1225.JPG

CURSOS DE NEGOCI PER A EMPRENEDORS, INCUBACIÓ I ACCELERACIÓ DE NEGOCI

VEure galeria

cursos de reformulació professional

retirs de transició professional, senderisme i reconstrucció

Veure galeria

esdeveniments gastro

ESDEVENIMENTS GRASTRONÒMICS

concert violi Evelio

CONCERTS

cursos doma natural Solanell

CURSOS DE DOMA NATURAL

 
El proper divendres dia 19 d’Abril les companyes de la cooperativa Envall SCCLens han convidat a participar en una xerrada sobre l’accès a l’habitatge al món rural . Us HI esperem !! podeu vistar la  web d’Envall  per més informació

El proper divendres dia 19 d’Abril les companyes de la cooperativa Envall SCCLens han convidat a participar en una xerrada sobre l’accès a l’habitatge al món rural . Us HI esperem !! podeu vistar la web d’Envall per més informació

 
IMG_3070.JPG

Habitatge coperatiu

Per viure-hi de manera fixa o discontinua

El nostre model aposta per l’accès asequible i no especulatiu a l’habitatge com a forma de repoblació i reconstrucció rural. Reviure Solanell SCCL, tal com diu el nom de la nostra cooperativa és la de crear un  model per reviure despoblats o en risc de ser-ho. Ho plantegem a través de diferents aliances i col·laboracions com per exemple em tingut amb la cooperativa de treball Celobert o d’aliances com la que vam intentar amb la Cooperativa d’habitatge Sostre Cívic que malauradament no va reixir. Actualment estem plantejant projectes de innovació social amb la cooperativa d’habitatge La Fàbrica de la Transició.


 

DE LA PROPIETAT AL DRET D’ÚS

L’objectiu del projecte és donar nova vida al poble de Solanell (Alt Urgell) per mitjà de la progressiva reconstrucció i l’ús de les cases que van quedar deshabitades als anys 70. Estem construïnt un projecte col·lectiu de convivència en forma d’Habitatge Cooperatiu en règim de Cessió d’Ús (HCCU), però també obert a altres iniciatives.
economia social i solidària

Estem convençuts que s’estan començant a modelar noves formes de connexió en xarxa; estratègies basades en la sostenibilitat econòmica, social i ambiental, en el bé comú i en l’economia  social i solidària, practicant una radicalitat democràtica irrenunciable. Per aquest motiu també apostem amb entitats com ara els Ateneus Cooperatius i la XES (Xarxa d’Economia Solidària)  com a màxims referents.


tursime actiu

Des de la nostra cooperativa Reviure Solanell proposem un turisme basat en les experiències i totalment respectuós amb el medi ambient. Descoberta de rutes Càtares i de contraband a Andorra, tallers de pedra seca, pintura i recuperación de caminos.rutes a cavall, senderisme, teatre, jornades botàniques, llaurada amb cavalls, elaboració de mel, etc.1.jpg

reconstrucció

La construcció dels habitatge es fa d’acord amb el Pla Especial del catàleg de masies i habitatges de manera que es respecta la volumetria i forma que tenien els habitatges originals, recuperant així la forma original dels carrers i morfologia del poble sense perdre la seva essència. Ademés, incorporem tasques de reconstrucció a les activistas de grup i turisme actiu.

DSC_1773JPG.jpg
 
Casa jona.jpg
 
Un poble és la plaça.

Les tertúlies al bar,
i la romaguera que et fa arribar tard.
Són les nits d’estiu, les d’aire candent,
i aquelles altres vora el foc roent.

Són tots els que arriben
i els que anem perdent.
Un poble és la pell
amb la que t’has vestit.
La parla, n’és l’esperit.
— Rain Vyusal
 
 
porta solanell.jpg
 

Vine a la Festa Major de Solanell el 6 i 7 d’Octubre

festa vall major Solanell

Des del 2013 cada 1er diumenge d’octubre celebrem la festa major de #Solanell

 
 

Festa Major amb paella a Solanell el 6 i 7 d’Octubre

2012-05-27 15.28.22.jpg

Aquest any tornarem a comptar amb el gran mestre paellero Xavi Salas per la Festa Major de Solanell!!

 

Fa uns mesos en Ferran Rella president del Consell Cultural de les valls d’Àneu ens va proposar el repte que féssim  un article a sobre el nostre projecte #ReviureSolanell a la revista Nabius d’enguany. Aquí el teniu!

Nabius 16-2018_Página_07.jpg
Nabius 16-2018_Página_09.jpg
MITJANS.jpg

Els Gnoms de Solanell

 
 

Consell General dels Gnoms de Solanell

(carta d’origen desconegut rebuda al 2012 )

Són pocs els humans que són coneixedors de la nostra existència, per bé que tota la humanitat sempre n’ha parlat. Som coneguts amb termes com: gnoms, barrufets, petits nans, petits homes i altres noms que assenyalen la nostra existència. De petites comunitats de gnoms n’hi ha arreu del planeta, però no som aquí per parlar dels gnoms de la Terra, si no dels gnoms d’una contrada del Pirineu, i més concretament del poble de Solanell.
D’ençà que el poble fou abandonat pels humans se’ns va presentar un greu problema, ja que el nostre modus vivendi està estretament lligat a la vida amb els humans. En certa manera, nosaltres tenim la fama d’entremaliats, i de fet ho som un poc, per això sempre ens ha divertit amagar, canviar de lloc petites coses dels humans. Però això és només un joc. També fem petits furts dels quals els nostres humans ni se n’adonen, com per exemple agafar un poc de sal, quatre grans de cereals, o llegums, un trosset de formatge, etc., quantitats imperceptibles que fan impossible que cap persona humana se n’assabenti. Altres aspectes de la relació amb els humans són el que modernament diuen reciclatge, reciclatge de petits trossos de tela, o una jaqueta o un jersei vell ens serveixen per fer-nos vestits, ja que en aquestes terres, l’hivern és dur, molt dur, i malgrat que la nostra comunitat habita aquesta contrada des de temps immemorial, i hi està adaptada plenament, sempre ens convé abrigar-nos a l’hivern.
Com anàvem dient, des que el petit poble de Solanell es quedà deshabitat, vam haver de traslladar-nos a altres petits pobles de la comarca, ja que allò que obteníem dels humans lentament es va tallar. Ens vam sentir tristos, la idea d’emigrar i ser acollits per les comunitats veïnes de obles propers, com la població llunyana de Castellbó. A la Seu d’Urgell, vam fer un intent però no ens vam adaptar, i mireu que els gnoms de la Seu ens vam criticar ja que no ens vam poder adaptar-nos a la vida moderna d’una ciutat com la Seu d’Urgell, nosaltres som de muntanya, d’alta muntanya i estimem la tranquil·litat com ningú.
És per això que ens vam decidir a escriure una carta a Saül Garreta i Puig, aquest jove arquitecte que un dia es va entestar en el projecte de fer reviure Solanell. Al principi, aquells de nosaltres que periòdicament i per coses de la nostàlgia pujàvem a Solanell i van veure que hi havia enrenou d’humans ens vam quedar garratibats i expectants, què volien fer aquí els humans entre les ruïnes de Solanell? La possible idea de fer segones residències no ens agradava però entre dos mals, ja se sap, el mal menor, ja que ens permetria tornar a habitar les nostres cases, la ubicació de les quals pel codi de comportament i de relació amb els humans mai serà revelada a cap humà, ni a Saül Garreta. A mesura que vam anar descobrint les intencions de Saül, una nova il·lusió, el vell somni de tornar a Solanell com antany vivíem va il·luminar els nostres petits cors.
Sabem del projecte “Reviure Solanell” de Saül Garreta, l’hem llegit i tenim molta informació a hores d’ara. És per això que després de llargues deliberacions del Consell General dels Gnoms de Solanell ens hem decidit a agrair a Saül Garreta i Puig el que està fent pel nostre poble. Nosaltres sabem escriure i llegir, n’hem aprés dels humans, però la nostra comunitat no domina els moderns sistemes informàtics de comunicació humana. Afortunadament, un gnom urbà, perquè hi ha comunitats de gnoms urbans, que vam trobar en un viatge que estava fent pel Pirineu, per conèixer els seus orígens, resultà que era un expert en informàtica i gràcies a ell vam poder accedir a la xarxa de contactes d’e-mail de Saül Garreta mentre dormia una nit al nostre estimat Solanell. El gnom viatger, tornà un dia a la ciutat de Barcelona i ens va prometre que a través d’aquest mitjà de comunicació enviaria a Saül Garreta aquestes paraules que prèviament foren escrites en paper.
I ara, Saül Garreta i Puig, el Consell General dels Gnoms de Solanell, en representació de la petita comunitat de gnoms de Solanell volem agrair-te de tot cor tot el que estàs fent pel nostre poble, lamentem no enviar-te una carta en paper, les coses han anat així, com ja t’hem explicat adés. No sabem a través de quin contacte o amistat t’arribarà. Has de saber que aquesta amistat no en sabrà res d’aquestes paraules, paraules de sincer agraïment, nosaltres actuem així, és la nostra manera de ser, suposem que a hores d’ara ja ho deus saber.
Per finalitzar, et direm que procurarem no ser molt entremaliats amb tu, però quan un dia Solanell torni completament a ser Solanell, serem lliures de tornar a ésser entremaliats, suposem que ho entendràs. Potser un dia ens farem visibles als teus ulls, ni que sigui per breus instants, et farem un somriure de banda a banda i fugaçment desapareixerem, ja que, de ràpids, en som molt i molt.
Rep una abraçada molt gran de les petites gents de Solanell i et convidem a continuar realitzant el teu somni, que també és el nostre somni. Gràcies Saül.

Des del 2014 La Cooperativa Reviure Solanell SCCL amb una trentena de sòcies i socis han agafat el relleu a Saül Garreta i són les que avui impulsen el projecte #ReviureSolanell . Impuls renovat amb la Cooperativa Sostre Cívic a través de #ReactivemSolanell encarregarda de la gestió dels habitatges cooperatius en cesio d’ús

 
 
solanell-76564.jpg
 

on som

En plena ruta Càtara

 

Solanell pertanyia al comtat de Castellbó i posteriorment al Comtat de Foix. El catarisme influí àmpliament sobre la societat catalana, sobretot des de la segona meitat del segle XII fins a la fi del segle XIII, i   Penetrà des d'Occitània seguint el procediment habitual entre els càtars, a través, sobretot, del comerç i de la indústria, principalment la tèxtil que depenia en gran part dels occitans.

D'altra banda, l'amplitud de la difusió s'explica, en part, per les crisis socials que implicaren a Catalunya el naixament de la burguesia. Els grans senyors feudals, interessats a afermar, enfront de la feudalitat eclesiàstica, les posicions aconseguides, eren propensos a l'adopció d'una doctrina que s'adequava millor als interessos de classe, i això, en la mesura que era una doctrina que no solament no condemnava les activitats mercantils, sino que fins i tot les afavoria tot recolzant  el món artesà i comerciant, que encarnava el bé.

 
 
 
 
 
 
DSC_0215.JPG

Col·laboren

 
 

Vols ser-hi?

2012-05-27 15.36.17.jpg